Gramofonija – J. S. Bah: Umetnost fuge (2)

Reprodukujemo drugi deo albuma sa snimcima kamernog orkestra „Franc List” pod upravom Janoša Role. Ploču je objavila produkcijska kuća Hungaroton 1985. godine.

Značajno je istaći da je za potrebe snimanja ovog albuma producent Tibor Erkel angažovao dvoje svirača klavijaturnih instrumenata, Žužu Petriš i Mikloša Španjija, koji su tumačili deonice čembala, odnosno, orgulja. Žuža Petriš je bila uticajna čembalistkinja koja je do tada objavila desetak albuma, pretežno sa Bahovom muzikom i delima njegovih savremenika. S druge strane, Mikloš Španji je neposredno pre snimanja ovog albuma osnovao svoj ansambl posvećen muzici mađarskog baroka nazvan Končerto armoniko, dok mu je učešće na ovom snimanju bilo jedno od prvih takvih iskustava u karijeri. Za razliku od Petriš, Španji je često menjao instrumente, a specijalizovao se za pet klavijaturnih varijanti iz perioda baroka. Na ovom albumu je zastupljen kao orguljaš, dok je Petriš je tumačila solističke deonice na čembalu, uz jednu zajedničku numeru. Izbor ovo dvoje umetnika različitih izvođačkih pristupa se odrazio na ukupnu zvučnost ansambla, iako se može reći da su oboje prihvatili interpretativnu koncepciju Janoša Role, svako na svoj način. Međutim, tokom slušanja numera redosledom kojim su objavljene, ove razlike u tempima i artikulaciji donose važno „osveženje" u zvuku gudačkog ansambla u polifonom slogu koji dominira albumom, te se čini da su razlike u tumačnjima na drugom vinilu u ravnoteži sa odmerenim i ujednačenim zvukom prve ploče.

Kao i ostala posebna izdanja mađarskog izdavača, i ovaj Hungarotonov komplet se ističe po opremljenosti omota i programske knjižice, ne toliko grafičkim detaljima, koliko značajnim informacijama o datumima snimanja, trajanjima numera, personalu i drugim pojedinostima o albumu. Snimci sa ove ploče su zabeleženi digitalnim snimačima, što ih čini značajnim svedočanstvom o ranoj fazi razvoja nove tehnologije u Mađarskoj. Ansambl Franc List je do prvog kompakt-disk izdanja 1987. godine, objavio još desetak albuma realizovanih na ovaj način, a uprkos ranom opredeljenju za digitalno snimanje, ovaj sastav je paralelno sa diskovima, publikovao svoje radove i na vinilima sve do početka devedesetih godina.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво