Majstori baroka

Članovi ansambla Kantus iz Kelna izvode oratorijume Marka Maracolija.

Ovaj manje poznati italijanski kompozitor rođen je 1602. godine u Parmi. U rodnom gradu obrazovao se za sveštenika, gde se i zamonašio 1625. godine. Ubrzo odlazi za Rim, gde je radio u službi kardinala Antonija Barberinija i u početku je zajedno sa kompozitorima Stefanom Landijem i Filipom Vitalijem pratio kardinala na putovanjima. Radio je na poziciji pomoćnika kardinala, a potom je uz pomoć Barberinija pevao u horu Sikstinske kapele. Jedno vreme je upravljao bazilikom Svete Marije Velike, a tek od 1639. godine postavljen je na poziciju muzičara u službi kardinala Barberinija, i zbog toga se njegova kompozitorska aktivnost može pratite tek od ovog perioda.

Marko Maracoli pisao je pre svega opere, za kardinala u Rimu, ali i za patrone u Ferari i Veneciji. Komponovao je i kamerne kantate kao i oratorijume - latinske i italijanske - koje je pisao tokom izgnanstva porodice Barberini u Francuskoj, u periodu od 1645. do 1653.

Pretpostavlja se da su italijanski oratorijumi koje ćemo predstaviti u emisiji komponovani oko 1650 godine. Karakterišu ih virtuoznost vokalnih deonica, obimni rečitativi i zaokružene arije.

Urednica emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво