Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete slušati osvrt Dubravke Stajić na knjigu Anđelke Mirkov „Socijalna održivost grada: izazovi neoliberalne urbane politike”, koju su prošle godine objavili Čigoja štampa i Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Studija Anđelke Mirkov Socijalna održivost grada: izazovi neoliebarlne urbane politike sastoji se iz pet celina: „Osnovni pojmovi i teorijsko-analitički koncepti", „Efekti neoliberalne politike na socijalnu održivost grada - analiza specifičnih rezidencijalnih područja", „Potencijali za postizanje socijalne održivosti grada pred izazovima neoliberalizma", „Analiza strateškog pristupa ostvarivanju koncepta socijalne održivosti grada s akcentom na značaju urbanih susedstva", a na kraju se nalazi „Zaključak", prilozi, spisak literature i rezime knjige na engleskom jeziku. Uzorak za koji se opredelila autorka obuhvata gradove Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, uz parcijalni pregled gradova Evropske unije, što je metodološki obrazloženo činjenicom da su gradovi u ovim zemljama najbliži idealnom tipu neoliberalne politike. Socijalna održivost gradova istražuje se verifikacijom indikatora kao što su: karakteristike egzistencijalnog područja, heterogenost stanovništva, neformalne društvene veze unutar i izvan susedstva, društvena uključenost stanovništva i bezbednost, a ovi indikatori se primenjuju na nekoliko tipova rezidencijalnih područja - džentrifikaciju, ograđene zajednice, getoizaciju i etničke enkalve.

Kako kometariše Dubravka Stajić, Anđelka Mirkov ukazala je probleme gradova koji su u 21. veku postali univerzalni i prikazala je pokušaje njihovog rešavanja na primerima najrazvijenijih država. Međutim, kao što nedostaje ideja za rešavanje globalne krize zapadne civilizacije, tako nema ni konzistentnog sistema za obezbeđivanje socijalne održivosti grada.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара