Naučni skupovi

Književnost i zlo – govori Alpar Lošonc

U ciklusu NAUČNI SKUPOVI možete slušati izlaganje novosadskog filozofa Alpara Lošonca na temu „Književnost i zlo”, sa nedavno održanog Trinaestog književnog festivala u Novom Sadu.

U središtu Lošoncovog izlaganja nalazi se pitanje da li je zlo metafizičkog ili društvenog porekla? Akoje metafizičkog porekla, onda se čovek, u nekim okolnostima i pod određenim uslovima, može abolirati od toga da bude proglašen nosiocem zla. Jer, poreklo zla tada nije, naprosto, u čoveku, već u višnjim silama poput boga, đavola, ili već neke sile koja nadilazi ljudsko iskustvo. Ali ako je, kako tvrdi Žan-Žak Ruso, čovek po prirodi dobar, ali ga društvo kvari i čini zlim, onda se sva odgovornost mora prebaciti na čoveka i, u tom slučaju, nikakve abolicije nema: čovek je odgovoran za svo zlo u svetu.

U majstorski vođenom izlaganju u kojem se, između ostalog, često poziva na Kafku, velikog mislioca zla, Lošonc ovu prastaru temu izvodi na neočekivano sveže tlo i razvija je s nesumnjivim filozofskim majstorstvom.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво