Nova diskografija

Predstavljamo dvostruki album pod nazivom „Omaž Pendereckom” nemačke violinistkinje Ane-Sofi Muter, koji je 10. avgusta objavila diskografska kuća Dojče Gramofon.

Povodom obeležavanja osamdesetpetog rođendana ovog poljskog kompozitora, objavljeno je izdanje na kojem se nalaze dela koja su nastala u bliskoj saradnji Pendereckog i Ane Sofi Muter. Više od trideset godina ove umetnike povezuje blisko prijateljstvo, ali i plodonosna umetnička saradnja, iz koje su proizašla, između ostalih i dela koja se nalaze na ovom izdanju: La Folia za solo violinu, Koncertantni duo, Sonata za violinu broj 2 i Koncert za violinu i orkestar broj 2, pod nazivom Metamorfoze.

Govoreći o kompleksnosti i višestranosti kompozicija Kšištofa Pendereckog, Ane-Sofi Muter je posegnula za poređenjem sa Pikasom, ističući kako su njegove „muzičke kreacije različite, suprotne i kontrastne". Violinistkinja je dodala da je iznova izenenađuje „dubina osećanja koja iz njih izvire - možda i više od njegovog kompozicionog genija". Sa druge strane, Penderecki je u ovoj violinistkinji pronašao savršenog interpretatora svoje muzike, sa maestralnom tehnikom, smelošću i razumevanjem njegovih kompleksnih struktura.

Možda najbolji primer je Koncert za violinu broj 2 pod nazivom Metamorfoze, koji je Ane-Sofi Muter premijerno izvela 1995. godine, a u kojem se pred izvođača postavljaju ekstremni interpretatorski zahtevi, kako u solističkoj deonici, tako i u makrostrukturi dela koje predstavlja amalgam najrazličitijih stilova.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво