Stereorama – Džez panorama

Kako više volite – Vokalna grupa Menhetn Transfer i drugi

Vokalna grupa Menhetn transfer danas uživa veliku popularnost kod publike zbog kvalitetnog vokalnog izraza, širokog repertoara, kao i brižljivo smišljenog scenskog nastupa sa koreografskim elementima. Vokalni kvartet je dobio ime po istoimenom romanu Džona Dos Pasosa. Grupu je, još s kraja šezdesetih godina prošlog veka, osnovao i vodio Tim Hauzer, ali više kao zabavljački sastav, po uzoru na ondašnje, veoma popularne vokalne grupe koje su pevale kantri i folk muziku.

Tim Hauzer je 1972. godine reformisao sastav u kvartet odličnih pevača u kojem su, pored njega nastupali još Alen Pol, Dženis Sigel i Lorel Maze. Mazeova je 1979. napustila Menhetn transfer, a zamenila ju je uspešno Čeril Bentin, ne odstupajući bitno od prvobitne boje i glasovnog kvaliteta vokalnog kvarteta. I danas ovaj kvartet nastupa, ali u sastavu: Alan Pol, Čeril Bentin, Dženis Sigel i Trist Karles.

Grupa objavljuje 1975. godine album koji sadrži numere zabavne muzike, ali i obrade nekih džez kompozicija, pa su ih Zut Sims, Pendi Breker, Mel Dejvis i Džonatan Fadis podsticali da pevaju vokalizom u pravcu džeza, a po uzoru na Trio Lambert-Hendriks-Ros. Početkom osamdesete godine grupa dobija više Gremija za kompozicije Birdland, Boy From New York City, Until I Met You, Route 66 i Why Not?, a 1985, uz sudelovanje i pomoć Džona Hendriksa, objavljuju album Vokaliza sa najviše elemenata džeza. Menhetn transfer je u časopisu Down Beat osvojio nekoliko prvih mesta u kategoriji vokalnih grupa. Predodređeni da im možda najbolje leži vokaliza u bibap maniru, oni takođe podjednako dobro pevaju i u maniru svinga ili fjužna, zadržavajući od svega pomalo, ali sa ponekad suviše sladunjavosti u želji da se dopadnu što širem auditorijumu. Gostovali su i na Nišvilu ove godine. U emisiji ćemo predstaviti nekoliko džez standarda koje izvode Menhetn transfer, Dajana Krol, Kvinsi Džouns, Stohelo Rozenberg, Dizi Gilespi, Romano, Stefan Grapeli, Džimi Džufri i Džim Hol.

Autor: Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво