Svetske muzičke pozornice

Dela Džona Filda, Dmitrija Šostakoviča i Petra Čajkovskog svira pijanistkinja Irina Zaharenkova. Snimak je sa koncerta održanog 23. januara ove godine u Koncertnoj dvorani u Talinu.

Rođena 23. februara 1976. godine u Kalinjingradu, ruska pijanistkinja i čembalistkinja Irina Zaharenkova započela je bavljenje muzikom još u četvrtoj godini. Kada je imala trinaest godina sa porodicom se preselila u estonsku prestonicu Talin, gde je započela studije klavira i čembala na Muzičkoj akademiji. Godine 2002. upisala je specijalističke studije na Akademiji Jan Sibelijus u Helsinkiju, a bila je i polaznica majstorskih kurseva koje su, između ostalih, držali Stiven Kovačević i Andraš Šif.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo prvu nagradu i nagradu publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Johan Sebastijan Bah, održanom 2006. godine u Lajpcigu. Iste godine, sledila je i specijalna nagrada na takmičenju Alesandro Kazagrande u Italiji. Godine 2005. na pijanističkom takmičenju Đorđe Enesku u Bukureštu osvojila je specijalnu nagradu za interpretaciju Eneskuove klavirske sonate, a kao čembalistkinja, iste, 2005. godine, bila je laureat Praškog proleća. Specijalnom nagradom na takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu odlikovana je 2008. godine.

Pored solističkih nastupa, Irina Zaharenkova je muzicirala sa poznatim ansamblima poput Orkestra Romanske Švajcarske, Izraelske filharmonije, Praškog kamernog orkestra, Estonskog simfonijskog orkestra. Danas ova umetnica radi kao profesor klavira na Estonskoj Akademiji za muziku i pozorište.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво