Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta kvinteta Mišela Portala, održanog 9. februara ove godine u studiju Rolf Liberman u Hamburgu.

Sa svoje 82 godine, francuski saksofonista i klarinetista Mišel Portal je jedna od najvećih živih legendi evropskog džeza. Premda su njegovi rani radovi vezani pre svega za modernu komponovanu muziku tog vremena i snimke Štokhauzenovih dela, istorija ga pamti kao jednog od rodonačelnika savremenog evropskog džez zvuka. Upravo počeci u domenu avangarde su ostali ključni i za njegov potonji rad, u kome je konvencionalne džez tehnike i aranžmane kombinovao sa izletima u slobodnije improvizacijske forme i klasičnu muziku.

Tokom godina je postao poznat i kao nagrađivani kompozitor filmske muzike, ali pre svega kao bendlider u nizu najraznovrsnijih postava, bez preteranog vezivanja za konkretne formacije i stalne ansamble. Ipak, Portal kontinuirano i rado sarađuje sa nekoliko muzičara sa francuske scene, među kojima je i pijanista našeg porekla Bojan Zulfikarpašić, kojeg ćete takođe večeras čuti u emisiji.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво