Muzika viva

Kompozicije portugalskog autora Luiša Tinoka – Plavi glas vode za simfonijski okrestar, Koncert za violončelo i delo Frisland.

Luiš Tinoko je kompozitor, pedagog, radijski stvaralac i producent, rođen 1969. godine u Lisabonu, gde je završio studije kompozicije, a potom se usavršavao na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Doktorirao je na Univerzitetu u Jorku. Od 2000. godine autor je emisija posvećenih savremenoj muzici na nacionalnoj radijskoj stanici Antena 2, a takođe je umetnički direktor nacionalnog takmičenja Nagrada za mladog muzičara Portugala.

Delo Plavi glas vode iz 2015. godine nastalo je kao porudžbina orkestra Gulbenkijan i Simfonijskog orkestra Sao Paola, te se sam muzički narativ oslanja na duboke istorijske veze između Portugala i Brazila. Tačnije, Tinoko evocira okean koji razdvaja ove dve zemlje u kojima se koristi portugalski jezik, ali sa različitim i prepoznatljivim akcentima. Kao inspiracija Tinoku je poslužila poezija brazilskog pesnika Manoela de Barosa, odnosno stih iz zbirke Kompendijum ptica koji glasi: „Glas vode ima plavi akcenat". Ovo je poslužilo kao incijalni motiv za komponovanje muzike u kojoj je Tinoko pokušao da postigne suptilnu promenu valera plave boje - od tamnijeg ka svetlijem spektru, poput zaranjanja u dubinu i izranjanja na površinu prožetu sunčavim zracima. U muzici koju ćete čuti primetan je i uticaj filmskog zvuka, široka lepeza zasićenih frekvencija i majstorsko korišćenje mogućnosti simfonijskog orkestra.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво