Studije

Miša Đurković: Hrišćanska demokratija – ideja i razvoj

U sedmičnom ciklusu „Studije“, od ponedeljka, 13. do petka, 17. avgusta, možete pratiti tekst Miše Đurkovića „Hrišćanska demokratija – ideja i razvoj“.

Autor u radu ističe da su akteri i partije koje su činile, a i danas čine hrišćansko demokratske snage izbegavali da sebe ideološki odrede kao desne, nastojeći da zauzmu poziciju centra ili nacionalne stranke. Svojim delovanjem, a i programima, stvorili su, međutim, najvažniju teorijsku i praktičnu desnu tradiciju u drugoj polovini dvadesetog veka, bar kad je evropski kontinent u pitanju, smatra Đurković.

On nastoji da objasni kako je rođena ideja hrišćanske demokratije, zatim kako je u prvoj polovini dvadesetog veka ona oscilirala između korporativističkih simpatija za autoritarne i fašističke režime i personalističke tradicije suprotstavljene levim i desnim totalitarizmima, i na kraju kako je izgledalo zlatno doba vladavine demohrišćana tokom hladnog rata, da bi konačno razjasnio uzroke relativnog pada devedesetih godina, ali i dileme sa kojima se ova tradicija danas suočava. Tekst se završava izlaganjem nekolicine od osnovnih principa hrišćanske demokratije koji je odvajaju od drugih pripadnika desne političke porodice.

Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво