Hronika Trećeg programa

Pročitaćemo tekst Vladislave Gordić Petković „Tango u slepoj ulici”, napisan povodom knjige Sanje Šoštarić „Igram se, dakle postojim: postmoderna američka proza kontrakulturnog eksperimenta” koju je prošle godine objavio Centar Samouprava iz Sarajeva.

 

U studiji o trojici postmodernista - Džonu Bartu, Robertu Kuveru i Išmaelu Ridu, Sanja Šoštarić bez ustezanja priznaje da bi njena tema i njene teze lako već mogle biti anahrone i neaktuelne, pa tako i odbačene. Postmoderni ludizam i revolucionarna snaga tekstova pomenutih pisaca ostali su u senci Vonegata, Pinčona i Donalda Bartelmija, osuđeni da budu više eksplikativni primeri u teorijskim knjigama o američkom postmodernizmu nego lektira čitalačke i naučne publike. No autorka ne odustaje, i njena je knjiga kao proizvod tog neodustajanja važna linija odbrane one umetnosti koja želi da proširi granice igre, a ne da se samerava kvadraturi svoje tamnice. Isto tako, zapisi o trojici pisaca na kraju njene studije poražavaju time što otkrivaju koliko je zapravo malo toga od američkog postmodernizma doprlo do bivše Jugoslavije. Došlo je vreme ponovnog pohoda postmodernizmu, i knjiga Igram se, dakle postojim otvara tom pohodu makar stražnja vrata, piše Vladislava Gordić Petković.

Rat nije samo na životu i opusu Dubravke Ugrešić izveo dubok rez: raspad Jugoslavije bio je, upozorava Sanja Šoštarić, nalik hibridnom postmodernom delu, te upravo zato u postratnom i postjugoslovenskom prostoru treba dati reč apostolima postmodernog ludizma. Taj tango, koji igra Sanja Šoštarić vraćajući se u vreme za koje se, mereno savremenim diktatom potražnje, čini da nikad nije bilo manje aktuelno ni manje atraktivno, jeste možda i tango smrti, ali one produktivne smrti iz koje se rađa Ugričićeva metazver, zarobljena u tržnom centru, sve tragajući za elisom, Basarinom, ili Antonionijevom, svejedno.

Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Hronika Hronika

Autor:
Tanja Mijović

Kao kulturno-informativani nedeljnik Trećeg programa, HRONIKA svakog ponedeljka donosi osvrte i prikaze aktuelnih pojava i dešavanja u umetnosti i nauci. [ detaljnije ]