Sa beogradskih scena – Koncert „Žene u muzici”

Emitujemo snimak sa koncerta koji je pod nazivom „Žene u muzici” održan 14. maja ove godine u Galeriji ArtGet, u organizaciji Udruženja Žene u muzici Srbija. Koncert je održan povodom 15. izdanja takmičenja Donne in Musica.

Udruženje Žene u muzici Srbija osnovano je 2003. godine u Kragujevcu na inicijativu kompozitorke Vojne Olivere Nešić, kao član Počasnog komiteta Fondacije „Adkins Kiti". Takođe, Žene u muzici Srbija učestvuju u projektima pomenute Fondacije i UNESKO-a, na polju kulturnih programa i afirmacija žena u muzici.

Cilj Udruženja je predstavljanje žena u oblasti komponovanja, izvođaštva, muzikologije, etnomuzikologije, istraživanja, medija, nauke, itd. Jedna od glavnih aktivnosti je takmičenje Donne in musica za mlade od 6 do 30 godina, u disciplinama klavir, kamerna muzika, klarinet, hor, kompozicija, a kao obavezan program traži se izvođenje dela kompozitorki.

U večerašnjoj emisiji slušaćete dela prvonagrađenih mladih kompozitorki na 14. Internacionalnom konkursu za kompoziciju Donne in Musica. Prvo ćete čuti ostvarenja Pauk Tijane Bugarčić i Japanska kajsija kineske autorke Džisjuen Hu. Slede Bajka rumunsko-nemačke autorke Violete Dinesku, kao i njeno delo Armagedon, zatim Cvrčak i mrav italijanske kompozitorke Antonine Sarćine.

U nastavku emitujemo ostvarenja Rikošet belgijske autorke Danijele Bas, Igre u vodi Gertrud Firnkes, dve minijature španske kompozitorke Kruz Lopez de Rego: Eho i Nagomilane rite , kao i Vreme za ljubav Danijele Bas; potom ćete čuti Heksaptihon broj 6, opus 41 izraelske autorke Cipi Flajšer, ovo delo se sastoji od šest komada, različite orkestracije sa istim temama, a povezuju ih reči palestinsko-sirijskog pesnika Džabre Ibrahima Džabre. Sviraju pijanisti Jovana Jovanović i Saša Tucaković. Emisiju završavamo ostvarenjima Fantazija jordanske kompozitorke Agnes Bašir i Tokata Vojne Olivere Nešić.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво