Nova diskografija – Dela Sergeja Prokofjeva

Predstavljamo kompakt-disk sa delima ovog autora u interpretaciji Tugana Sohijeva i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, koji je prošle godine objavila diskografska kuća Soni klasikal.

Nakon veoma uspešnog albuma sa snimkom Pete simfonije i Skitske svite Sergeja Prokofjeva dugogodišnji dirigent Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, a sada muzički direktor i glavni dirigent Boljšoj teatra Tugan Sohijev je svoje istraživanje opusa ovog kompozitora nastavio sa njegovim popularnim orkestarskim ostvarenjima - Prvom i sedmom Simfonijom, odnosno svitom Poručnik Kiže opus 60. Na ovom albumu, Sohijev pravi veliki "neoklasični luk", spajajući "Klasičnu" simfoniju Sergeja Prokofjeva - verovatno najpoznatije delo ruskog kompozitora, ispunjeno radošću, mladalačkom vitalnošću i bogatstvom ritma, sa njegovom poslednjom, Sedmom simfonijom, koja je takođe komponovana u neoklasičnom stilu, ali sada sa ekspresivnom instrumentacijom i raskošnim orkestarskim zvukom.

Ova dela Sohijev interpretira u nešto sporijem tempu i sa većim prisustvom patosa umesto poletnosti, dok posebno iznenađuje kraj Sedme simfonije, u kojoj se odlučuje za verziju koju je i sam Prokofjev odbacio i naložio Rostropoviču da je nikad ne koristi. Pored ovih dela, na disku se nalazi i svita Poručnik Kiže, u kojoj orkestar Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina postiže najbolji odnos gudača i duvača, a melodije konačno dobijaju poletne konture, uz ironične humoristične akcente kakarteristične za Prokofjeva.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво