Imaginarna edicija

Džejms Boldvin: Sledeći put – požar

U emisiji IMAGINARNA EDICIJA radnim danima od 6. do 17. avgusta možete slušati tekst Džejmsa Boldvina „Sledeći put – požar”.

Knjiga-esej Sledeći put - požar! (The Fire Next Time), američkog pisca i društvenog aktiviste Džejmsa Boldvina (1924-1987), prvi put je objavljena 1963. godine, a snimljena je i u audio formatu u čitalačkoj interpretaciji Džesija L. Martina 2008. Delo se sastoji iz dva spisa: kratkog uvodnog pisma „Moja tamnica se zatresla", koje je autor uputio svom nećaku povodom stogodišnjice formalnog oslobađanja Afroamerikanaca od ropstva, i centralnog eseja „Pismo iz jednog predela u mom umu", najpre objavljenog u časopisu Njujorker 1962. godine, a prvobitno osmišljenog kao esej o Africi i problemima sa kojima se ovaj kontinent suočavao. Međutim, Boldvin se u ovom eseju opredelio da piše o američkim gorućim temama - rasnim tenzijama, segregaciji i nasilju, korumpiranosti hrišćanske crkve, rastućem pokretu Nacije islama, pokušavajući da, u tonu koji se kreće od besa do očajničkog saosećanja, predstavi šta to uopšte znači biti „crnac u Americi".

Boldvin, pišući, sve vreme propituje i vlastitu poziciju, odnosno sve lične i društvene aspekte koje pozicija pisca - koja je za njega uvek tesno skopčana sa pozicijom svedoka - podrazumeva. Naslov knjige Sledeći put - požar posuđen je iz Biblije (i crnačkog gospela), a u pitanju je citat Božjih reči upućenih Noju da nakon potopa može nastupiti i druga kazna, u vidu požara. Dakle, to je podsetnik i upozorenje da se šansa za osvajanje slobode ne sme propustiti, kao i da se borba vodi uvek sada i ovde. Inače, pet godina posle objavljivanja ove knjige, ubijen je Martin Luter King (1968), čime su se Boldvinova predviđanja umnogome pokazala zasnovanim.

Prevela s engleskog Ivana Maksić.

Čita Marica Milčanović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се