Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Dejana Petrovića na nedavno završeni 25. Festival evropskog filma koji je održan od 14. do 20. jula na Paliću.

U okviru jubilarnog Festivala evropskog filma na Paliću, koji je nedavno Evropska festivalska organizacija (EFA) proglasila najboljim filmskim festivalom na starom kontinentu, prikazano je oko stotinu ostvarenja u dvanaest programskih celina. Nagradu „Aleksandar Lifka" dobio je glumac Rade Šerbedžija, najbolji film po zajedničkom sudu žirija i publike je Devojka Lukasa Donta, dok je priznanje za najbolju režiju otišlo danskom ostvarenju Krtica Rasmusa Klostera Broa. Održani su brojni paneli, izložbe, koncerti, promocije knjige, a glavni festivalski programi su, osim takmičarskog, bili „Paralele i sudari", „Novi mađarski film", „Fokus", „Mladi duh Evrope" i drugi. Pretfestivalski program otpočeo je još na samom početku jula retrospektivnim podsećanjem na dosadašnje pobednike festivala. Zaslužnim pregaocima, na čelu s Milenom Dravić - čija monografija je takođe promovisana - dodeljeni su srebrnjaci. Posebno vredi pomenuti da je objavljeno i novo izdanje monografije Dodir večnosti preminulog kritičara Nebojše Popovića sa sakupljenim esejima o svim dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka".

U ovom tekstu Dejan Petrović se posebno osvrće na film Alija Abasija Granica – delo koje i na vizuelnom i dramaturškom nivou pomera granice, svedočeći o bitnim istinama današnjeg sveta i čoveka. Protagonisti su dva humanoidna bića, koja se međusobno zbližavaju, otkrivajući da ne pripadaju ljudskoj vrsti. Takođe će biti reči i o filmovima Maren Ade Toni Erdman i Grimura Hakonarsona Ovnovi koji su prikazani u programskoj selekciji „Pobednici na trgu".

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара