Stereorama – Džez panorama

Kako više volite (9): Saksofonista Džoni Grifin i drugi (Oskar Piterson, Džo Pes, Red Mičel, Keni Dru, duet Frenk Sinatra i Glorija Estefan).

Zbog svog niskog rasta a snažnog sviranja, saksofonista Džon Arnold Grifin je dobio nadimak Mali div - Little Giant. Na muzičkoj sceni Amerike i Evrope bio je aktivan gotovo 68 godina, a za to vreme je sarađivao sa mnogim bibap muzičarima kao što su: Edi Lokdžo Dejvis, Telonijus Monk, Bad Pauel i Arnet Kob. U Evropi je bio član odličnog big benda koji su vodili Keni Klark i Frensi Boland. Za svoj dugogodišnji zapaženi rad stekao je počasni doktorat iz muzike na Berkliju. Kao sedamnaestogodišnjak snimao je u Los Anđelesu sa orkestrom Lajonela Hemptona, da bi 1957. godine postao član Blejkijevih Džez Mesendžersa. Radio je sa mnogim džez muzičarima kao što su Telonijus Monk, Vinton Keli, Pol Čejmbers, Keni Vošington i drugi.

Džoni Grifin je 1963. godine napustio Ameriku i prešao u Evropu iz više razloga, između ostalog zbog negativne kritike njegovog skretanja u vode fri džeza, tako da su mu interpretacije trajale znatno duže od uobičajenih, nekoliko minuta. U Francuskoj i Holandiji, gde se nastanio, svirao je sa vodećim evropskim i gostujućim američkim muzičarima. Zapaženi su njegovi nastupi u orkestru Kenija Klarka i Frensisa Bolanda, ali i sa Big bendom Petera Herbholchajmera kasnih sedamdesetih godina prošlog veka. Muzički je bio aktivan do svoje smrti, a umro je u 80. godini u Francuskoj. U emisiji ćemo čuti nekoliko standarda u izvođenju Džonija Grifina i njegovih kolega: Oskara Pitersona. Džoa Pesa, Reda Mičela, Kenija Drua, i dueta Frenk Sinatra - Glorija Estefan.

Autor: Jadran Erčić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара