Muzika sveta – Album Put trija Franolić-Ćulap-Jovanović

Predstavićemo album „Put” zagrebačko-berlinskog trija Franolić-Ćulap-Jovanović, koji je objavljen u oktobru 2016. godine. Trio čine: Dražen Franolić – ud, Kamenko Ćulap – tar, mazar, ud i Marko Jovanović – usna harmonika.

Autorske kompozicije ovog trija inspirisane su arapskom, turskom, balkanskom, indijskom, blues i jazz muzikom. Franolić i Ćulap su u zvučni svet inicijalno uobličen udom, tarm i mazarom, uveli usnu harmoniku Marka Jovanovića, čime se otvorila mogućnost za osvajanje novih zvučnih prostora. Tako je, umesto tradicionalnim instrumentima, glavna uloga dodeljena usnoj harmonici, čija se toplina i seta prirodno prožimaju sa ritmom egzotičnih udaraljki. Ovaj neobični spoj na neki način briše vremenske i prostorne granice u i iskače iz uobičajenih world music okvira kroz kosmopolitski narativ u kojem se susreću istok i zapad.

Na albumu Put, od deset numera, osam predstavlja nove aranžmane kompozicija sa albuma Bujrum, a dve su nove: Kanjira koja je autorska i tradicionalna Moj behare.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво