Džez – In memoriam Tomašu Stanku

Večerašnju emisiju posvećujemo legendarnom poljskom trubaču Tomašu Stanku, koji je preminuo je 29. jula, u 76. godini života. Slušamo najpoznatiji album iz pozne faze njegove karijere, izdanje „Dark Eyes” objavljeno 2009. godine za ECM Records.

Tomaš Stanko, jedan od najvećih muzičara u istoriji evropskog džeza, upisao se u antologije još davne 1965. godine kao član postave Kšištofa Komede na albumu Astigmatic, danas jednom od najbitnijih izdanja kontinentalnog džeza. Dok je Komeda u potonjim godinama stekao slavu kao autor muzike za filmove Romana Polanskog, Stanko se u bavio najpre avangardnim džezom. Decenijama snimajući za ECM Records, polako ublažava svoj prvobitno furiozni stil dodajući mu slojeve atmosferičnog i elegičnog zvuka, te na svojim najboljim izdanjima pronalazi savršen balans melodije i ekspresivne slobode.

Na albumu Dark Eyes sarađuje sa mladom skandinavskom postavom, koju predvodi danas veoma uspešni danski gitarista Jakob Bro. Na ovom izdanju, Stanko piše nekoliko izuzetno pitkih, ikoničnih numera, kao što su So Nice, Terminal 7 i Grand Central, te ostvaruje i komercijalni proboj u pop kulturni mejnstrim, preko muzike za špicu američke serije Domovina (Homeland). Poput mnogih svojih džez kolega u sličnim godinama, kao što su Enriko Rava ili Čarls Lojd, Stanko je kroz saradnju sa mladim kreativnim muzičarima uspeo da održi vitalnost svoje karijere i da pri kraju života snimi neka od svojih najboljih izdanja.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво