Letnji festivali

Direktan prenos sa Festivala Vale d’Itrija – Nikola Vakai: Romeo i Julija

Sa 44. izdanja Festivala Vale d’Itrija, iz atrijuma Vojvodske palate u mestu Martina Franka u oblasti Pulja, prenosimo zaboravljeni biser belkanta, operu „Romeo i Julija” Nikole Vakaija.

Čućete kritičku verziju ovog dela koju je pripremila Ilarija Nariči. Horom grada Pjaćence i okrestrom milanske Skale diriguje mladi italijanski dirigent Sesto Kvatrini. U glavnim ulogama nastupaju: sopran Leonor Bonilja kao Julija, mecosopran Rafaela Lupinači kao Romeo, tenor Leonardo Kortelaci kao Kapelio, sopran Paoleta Maroku kao Adela, bariton Kristijan Sen kao Lorenco, uz našeg baritona i člana opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Vasu Stajkića u ulozi Tibalta.

Opera Romeo i Julija Nikole Vakaija premijerno je izvedena 1825. godine u Teatru ala Kanobijana u Milanu. Napisana je na libreto Feličea Romanija, koji će pet godina kasnije poslužiti kao predložak za Belinijevu operu istog sižea Kapuleti i Monteki. Upravo će Belinijevo delo zaseniti slavu Vakaijeve opere, koja je inače uživala veliki uspeh širom Evrope. Vakaj će kasnije, tačnije 1835. godine, napraviti novu verziju za milansku Skalu sa Marijom Malibran u ulozi Romea. Ova pevačica će smatrati da je finale trećeg čina opere njoj bliže nego Belinijevo, pa će čak tražiti da dve verzije finala zamene mesta u izvođenjima u kojima je pevala.

U tom pogledu festival Vale d'Itrija pokušava da pokaže proces kompeticije, hibridizacije i kulturne aproprijacije koja se dešavala na polju opere od njenih početaka u XVII veku do druge polovine XIX veka. Oni su se zato odlučili da prikažu napuljsku verziju Hendlovog Rinalda koja je takođe izmenjena delovima koje je komponovao Leonardo Leo, da prikažu komičnu operu Trijumf časti Alesandra Skarlatija, ali i da pruže omaž Rosiniju na 150. godišnjicu njegove smrti slobodnom reinterpretacijom Seviljskog berberina u kojoj se spajaju opera i tarantela, tradicionalni ples Pulje.

Urednice Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво