Umetnost intepretacije

Umetnost intepretacije

Slušaćete snimak Manfred simfonije Petra Čajkovskog koji je ostvario dirigent Igor Markevič zajedno sa Londonskim simfonijskim orkestrom 1963. godine.

Igor Markevič je rođen 1912. godine u Kijevu u plemićkoj i umetničkoj porodici, a odrastao je u Švajcarskoj. Kasnije je studirao klavir kod Alfreda Kortoa i kompoziciju kod Nađe Bulanže. Od kasnih dvadesetih, isprva pod pokroviteljstvom Sergeja Djagiljeva, do početka Drugog svetskog rata razvijao je karijeru uspešnog kompozitora. Ipak, posle rata odlučio je da napusti komponovanje i posveti se dirigovanju. Većina njegovih snimaka načinjena je sa Filharmonija orkestrom, orkestrom Lamure čiji je bio šef dirigent, kao i sa Londonskim simfonijskim orkestrom.

Snimak Manfred simfonije u ha molu opus 58 Petra Čajkovskog smatra se jednim od vrhunaca diskografske karijere Igora Markeviča. On je uspeo da od Londonskog simfonijskog orkestra izvuče takozvanu „rusku boju" - tamni i duboki spektar gudača, kao i svetli i prodorni zvuk duvačkih instrumenata koji se inače ne nalazi u uobičajenoj paleti ovog orkestra. Takođe, prisutan je karakteristični izvođački intenzitet, spojen sa Markovičevom emotivnom distancom, kao i sa sposobnošću da prikaže strukturu dela sa velikom jasnoćom i objektivnošću. I pored toga, cela simfonija odiše životom, pokretom i bojom - jer je Igor Markevič bio jedan od najvećih majstora kolorističkih senčenja orkestra. Takođe, njegov osećaj za ritam i preciznost u aritkulaciji itekako pomažu kako u dugačkom prvom stavu - koji često dirigentima formalno „beži pod prstima" - tako i u plesnom drugom stavu koji podseća na najbolje stranice baleta Čajkovskog, ali i u furizonom poslednjem stavu koji pleni svojim intenzitetom bez suvišnosti.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се