Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na komad Vilijama Šekspira „Tit Andronik” koji je u Zagrebačkom kazalištu mladih režirao Igor Vuk Torbica.

U najsurovijoj Šekspirovoj tragediji, bremenitoj brutalnostima i nasiljem, radi se o slavnom vojskovođi Titu Androniku, koji se kao pobednik u ratu protiv Gota vraća u Rim gde je obasut počastima, pa i predlogom da postane novi vladar carstva. Ovu ponudu on, umoran od ratovanja i nevičan politici, odlučno odbija, ali pristaje da svojim glasom odredi novog rimskog cara. Međutim, Tit nije svestan da se Rim tokom njegovog ratovanja itekako promenio, on ne prepoznaje aktuelnu rimsku dekadenciju, kao šalu doživljava ispraznu retoriku tamošnjih političara i iz perspektive svog ratničkog patriotizma u prvi mah ne registruje kuloarske intrige koje se oko njega pletu u pomami sveopšte borbe za tron.

Po rečima Aleksandra Milosavljevića, reditelj Igor Vuk Torbica predstavu temelji upravo na konstataciji da je slika sveta poremećena, da je civilizacija - ova naša, dakako - ugrožena, ali ipak zaobilazi ravan dnevno-političkih aktuelnosti. Na osnovu Šekspira, Torbica takođe konstatuje da sredstva kojima se naša navodno civilizovana svest služi u obračunu sa onima koje smatra za varvare nisu ništa manje varvarska, jer zlo je zlo, brutalnost je brutalnost, a neljudskost je neljudskost. U koncipiranju ovakvog rediteljskog stava Torbici je od značajne pomoći bila dramaturškinja Katarina Pejović koja adaptira Šekspira na način koji će otvoriti prostore za uspostavljanje postdramske strukture komada. Ona, naime, dopisuje monološke fragmente koji na hajnermilerovskom tragu, kao komentari ili ispovesti, stvaraju svojevrsnu distancu u odnosu na glavni tok radnje. Ničeg svetogrdnog, međutim, neće biti u ovim dopisanim delovima, jer Pejović vodi računa o Šekspiru, uvažava njegovu naraciju, poštuje njegove likove i ideje. U tom smislu i Aron, crni sluga i ljubavnik gotske kraljice, u predstavi baš kao i Šekspirovoj tragediji, ostaje protagonista toka na kojem se zasniva ono što u prvi mah identifikujemo kao destruktivni zamajac radnje; on je, dakle, emanacija primitivnog varvarskog pogleda na svet iz kojeg proizilazi zlo koje će se sručiti na Rim.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара