Muzika viva

Međunarodni Rostrum kompozitora u Budimpešti 2018

Pratićete ostvarenja Zubina Kange, Metjua Vitala i Petera Bruna koji su predstavljali selekcije Australije, Finske i Danske na pomenutom festivalu.

Zubin Kanga, kompozitor, improvizator i pijanista iz Australije napravio je minijaturu za preparirani klavir i živu elektroniku, koja svoju inspiraciju pronalazi u prelidu pod naslovom Uvelo lišće Kloda Debisija. Iz uzora Kanga izvodi većinu tonskih visina i ritmičkog materijala, koje sprovodi kroz opsežne elektronske modifikacije. Takođe, on pokušava da stvori i efekat vibriranja papira čime ukazuje na još jedan vid - mrtvog ili uvelog lišća, odnosno da potencira upotrebu i postojanje neživih stvari.

Delo Grad u moru napisao je kanadsko-finski autor Metju Vital, koji je posle osnovnih studija u Kanadi i Americi, završio doktorat na Akademiji Sibelijus u Helsinkiju, gde je ostao da živi i radi. Njegovo stvaralaštvo karakteriše pokušaj da spoji oprečne elemente - stari i novi svet, zapadnu i nezapadnu muziku, duhovnu i svetovnu tradiciju u jedinstven ekspresivni jezik korišćenjem izvanmuzičkih elemenata od prirodnih pojava do poezije i pejzažne umetnosti.

To je slučaj i sa delom Grad u moru koje svoj naslov pozajmljuje od istoimene poeme Edgara Alana Poa, odnosno inspiraciju pronalazi u snažnom imaginarijumu ove pesme koja opisuje grad na Zapadu u sumrak svog postojanja, koji polako tone u more. Elegičan ton prožima Vitalovu kompoziciju koja poprima obrise kakve mirne uspavanke za violu, harfu i alt flautu. Ovo je evokativno i nepretenciozno delo, sa jakim uticajem filmske i pozorišne muzike.

Kamerna simfonija Onda kada je otišao danskog kompozitora Petera Bruna inspirisana migrantskom krizom koja je 2016. godine zahvatila Bliski istok i Evropu. Kako to kaže autor, njegova kamerna simfonija je posvećena „izgubljenima - onima koji beže, onima kojima niko nije uspeo da pomogne, onima koji nisu naišli na svoju sigurnu luku, onima koji su izgubili nadu i veru". Inspiraciju za svoj empatični, umetnički čin Brun je našao u stihovima pesme „Lepota visi sa drveća" Urusle Andkjer Olsens.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара