Svetske muzičke pozornice

Kompozicije Karla Nilsena (Pan i Sirinks, opus 49 i Peta simfonija, opus 50) i Volfganga Amadeusa Mocarta (Koncert za klarinet u A duru, Kehlova oznaka 622). Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija diriguje Tomas Dausgard. Solista je klarinetista Martin Frest. Snimak je sa koncerta održanog 22. marta ove godine u Gradskoj dvorani u Glazgovu.

Rođen 1970. u Stokholmu, Martin Frest je prvi susret sa muzikom imao sa pet godina, kada je počeo da svira violinu. Međutim, samo tri godine kasnije, dolazi u kontakt sa klarinetom, kojim ubrzo zamenjuje violinu. Studije ovog instrumenta pohađao je na Muzičkoj akademiji u Stokholmu i na Visokoj školi za muziku u Hanoveru. Prepoznat kao izuzetno talentovan muzičar, Frest odmah po završetku studija razvija karijeru na međunarodnoj sceni, a osim naklonosti široke publike, privlači pažnju i savremenih kompozitora. Premijerno je svirao dela Kšištofa Pendereckog, Benta Serensena, Rolfa Martinsona i Kalevija Ahoa, čiji je Koncert za klarinet u Frestovoj interpretaciji imao izuzetan uspeh na premijeri u Londonu 2006. godine.

Koncertni repertoar Martina Fresta je širok i u njemu su zastupljena dela različitih epoha, a posebno su zapažene njegove interpretacije Mocartovih kompozicija, kao i autora romantizma. Sarađivao je sa brojnim istaknutim muzičarima, dirigentima i orkestrima. Angažovan je i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala za kamernu muziku u Stavangeru u Norveškoj.

Emisiju uređuje Irina Maksimović





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи