Tokovi poezije

Ilija Đurović: pesme

U emisiji TOKOVI POEZIJE od ponedeljka do petka možete slušati stihove pobednika konkursa 12/19 koji organizuje izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa predstavićemo poeziju Ilije Đurovića, u izboru Srđana Gagića.

Od 2016. godine, u sklopu Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!", Izdavačka kuća Treći Trg pokrenula je novu pesničku biblioteku pod nazivom 12/19. Zamišljena kao konkursna edicija, u karakterističnoj opremi i specifičnog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta, biblioteka okuplja autore i autorke mlađe i srednje generacije, uvažavajući poetičku heterogenost pesničke scene. Od ove godine biblioteka 12/19 otvorena je i za autore koji pišu poeziju na svim jezicima sa kojih nije potreban prevod na srpski jezik, a u susret 12. Beogradskom festivalu poezije i knjige, predstavljena je poezija ovogodišnjih pobednika konkursa, čije će zbirke biti promovisane u oktobru na Beogradskom sajmu knjiga.

Ilija Đurović rođen je u Podgorici 1990. godine. Od 2010. objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima za književnost. Priče su mu objavljene u zbornicima i antologijama, kao i u regionalnim i stranim časopisima za književnost. Objavio je zbirke priča: Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima (u izdanju „Žute kornjače", 2014) i Crne ribe (takođe u izdanju „Žute kornjače" 2017). Piše prozu, poeziju i drame. Osnivač je i urednik nezavisne izdavačke kuće „Žuta kornjača". Od 2013. živi, radi i studira u Berlinu. Brid je njegov prvi rukopis poezije, nagrađen na trećem nagradnom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige.

Kako zapaža Srđan Gagić, u zbirci Brid, lirski subjekat sa iskustvom emigracije, kritički, duhovito, ali i beskompromisno i oporo, peva o anomalijama i licemerju patrijarhalne zajednice, istovremeno preispitujući i sve druge vrednosti novog sveta u kojem je potražio svoje mesto, a u kojem se oseća kao stranac. Izvrćući društvene konstrukte na naličje i dovodeći ih do apsurda, Đurović istrajava u želji da o svetu govori bez ulepšavanja.

Stihove čita Aleksandar Božović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи