Tokovi poezije

Mili Đukić: pesme

U emisiji TOKOVI POEZIJE od ponedeljka do petka možete slušati stihove pobednika konkursa 12/19 koji organizuje izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda. U drugoj emisiji ovog ciklusa predstavićemo poeziju čiji je autor Mili Đukić, a u izboru Srđana Gagića.

Od 2016. godine, u sklopu Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!", Izdavačka kuća Treći Trg pokrenula je novu pesničku biblioteku pod nazivom 12/19. Zamišljena kao konkursna edicija, u karakterističnoj opremi i specifičnog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta, biblioteka okuplja autore i autorke mlađe i srednje generacije, uvažavajući poetičku heterogenost pesničke scene. Od ove godine biblioteka 12/19 otvorena je i za autore koji pišu poeziju na svim jezicima sa kojih nije potreban prevod na srpski jezik, a u susret 12. Beogradskom festivalu poezije i knjige, predstavljena je poezija ovogodišnjih pobednika konkursa, čije će zbirke biti promovisane u oktobru na Beogradskom sajmu knjiga.

Mili Đukić je rođen u Mostaru 1987. godine. Školovao se u Adapazaru (Turska), Mostaru i Sarajevu. Poeziju je objavljivao u časopisima, portalima, periodici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Zagrebački andergraund izdavač Zdenko Franjić štampao je dve brošure sa njegovim pesmama: Sabrana djela iz oduzetog tijela (2014) i Zima će ponovo biti teška (2015). Njegov treći poetski rukopis Pregaženi ježevi nagrađen je na trećem nagradnom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige.

Kako nas obaveštava Srđan Gagić, u svojoj trećoj pesničkoj knjizi Đukić kaže da moraš biti ljut da bi pisao pesme. I zaista, u svetu o kojem njegov lirski subjekat peva, duboko obeleženom posledicama ratne prošlosti koje progovaraju iz najdubljih slojeva ovog teksta, slikajući stvarnost kao prostor bez perspektive, mnogo je razloga za bes. Ali, uprkos tome, Đukićev pesnički glas je obojen toplinom čoveka koji iznad svega voli i ljude i život, čak i sa tužnog i nespokojnog mesta svakodnevice koja je pozornica ove poetske hronike. Donoseći u kratkom i eliptičnom stihu slikovita, filmski kadrirana iskustva, prizore i likove, Đukić pravi malu hroniku privatnog života u savremenom bosanskohercegovačkom društvu, iz ugla mladog čoveka koji je često nemoćan da premosti čak i najmanje teškoće svakodnevice, ali uprkos tome ne odustaje od svoje borbe.

Stihove čita Aleksandar Božović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара