Tokovi poezije

Danijel Čavić: pesme

U emisiji TOKOVI POEZIJE od ponedeljka do petka možete slušati stihove pobednika konkursa 12/19 koji organizuje izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda. U prvoj emisiji ovog ciklusa predstavićemo poeziju Danijela Čavića, u izboru Srđana Gagića.

Od 2016. godine, u sklopu Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!", Izdavačka kuća Treći Trg pokrenula je novu pesničku biblioteku pod nazivom 12/19. Zamišljena kao konkursna edicija, u karakterističnoj opremi i specifičnog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta, biblioteka okuplja autore i autorke mlađe i srednje generacije, uvažavajući poetičku heterogenost pesničke scene. Od ove godine biblioteka 12/19 otvorena je i za autore koji pišu poeziju na svim jezicima sa kojih nije potreban prevod na srpski jezik, a u susret 12. Beogradskom festivalu poezije i knjige, predstavljena je poezija ovogodišnjih pobednika konkursa, čije će zbirke biti promovisane u oktobru na Beogradskom sajmu knjiga.

Danijel Čavić je rođen 1988. godine u Subotici. Diplomirao je grafički dizajn, ali se stvaralaštvom bavi u domenu vizuelnih umetnosti i književnosti. Autor je knjiga Stakleni rajevi / Budilnik na groblju (2012) i Put sunca (2017). Rukopis njegove treće knjige Električno raspeće nagrađen je na trećem nagradnom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige. Član je kreativnog tima RTS-a, gde se bavi art direkcijom, pisanjem i koncept dizajnom. Živi i stvara u Beogradu.

Po rečima Srđana Gagića, svet Čavićeve poezije je svet u fragmentima, neizdiferenciran i maglovit. U njemu pesnički subjekat pokušava da razume svoje mesto, pre svega kroz nastojanje da osvesti proces i cilj stvaranja, iznoseći sopstvena poetička načela i postavljajući nove zadatke prevashodno pred jezik poezije. Ova zbirka je ujedno i potraga za jezikom koji bi u najrazličitijim pesničkim formama kojima autor pribegava, mogao da komunicira uvažavajući osobenosti čitaoca milenijumske generacije. Čavićeva metaforika počiva na dubokom razumevanju savremenosti, spajajući je u širokom luku sa najdubljim naslagama civilizacija. U osnovi takvog pesničkog poduhvata jeste želja da kroz sam poetski čin dođe do značajnih uvida o vremenu, sa jednakom svešću o odgovornosti da se o tom vremenu peva i o potrebi da se čovek utemelji u novoj duhovnosti.

Stihove čita Aleksandar Božović.
Urednica Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво