Operska sezona euroradija 2017/18

Georg Fridrih Hendl: Jefta

Čućete snimak oratorijuma „Jefta” Georga Fridriha Hendla, zabeležen 20. januara u Operi Garnije u Parizu. Vokalno-isntrumentalnim ansamblom Cvetne umetnosti dirigovao je Vilijem Kristi, a solisti su bili: Ian Bostridž kao Jefta, Mari-Nikol Lemju, kao Storge, Katerin Votson kao Ifiza, Tim Mid kao Hamor, Filip Sli kao Zebul i Valer Sabadus kao Anđeo.

Ovo delo je poslednji Hendlov oratorijum na engleskom jeziku, a premijerno je izveden 26. feburara 1752. u Londonu. Radnja je preuzeta iz biblijske epizode koja se nalazi u knjizi Sudija u Starom Zavetu. Pre nego što će povesti izraelsku vojsku u rat protiv Amonita, Jefta daje brzopleti zavet. On obećeva Bogu da će mu, ukoliko pobedi, žrtvovati prvo biće koje bude susreo na povratku. Ispostavlja se da je to njegova ćerka koja je krenula da pozdravi svog oca. Kako Jefta ne može da pogazi sopstvenu reč datu Bogu, njegova ćerka ga moli da izvršenje odgodi za dva meseca, tokom kojih ona odlazi u planinu kako bi oplakala svoju sudbinu. U Bibliji se kaže da su posle toga Izraelke odlazile svake godine četiri dana da tuguju za Jeftinom ćerkom.

Ova epizoda velikog sentimentalnog naboja, je pre Hendla našla svoje muzičko tumačenje u latinskom oratorijumu koji je Đakomo Karisimi napisao 1649. godine. U ovom delu stariji autor je ostao veran biblijskom tekstu, te je dijalog između Jefte i njegove neimenovane ćerke ostao vrlo rudimentaran. Potom je Mišel Pinjole de Montekler 1732. godine u Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Parizu postavio operu istoimenog sižea, gde je Jeftina ćerka dobila ime Ifiza, što će preuzeti i Hendl. U priču su uvedeni brojni likovi, koji se ne pominju u Bibliji, a sam kraj je u skladu sa konvencijama barokne opere dobio svoje srećno razrešenje kroz božansku intervenciju koja će poštedeti Ifizin život.

U Hendlovom oratorijumu Jefta primećujemo sintezu ova dva modela, uz razvijanje sopstevnih zamisli. Kao u Monteklerovoj operi radnje se odvija oko četvoro protagonista: Jefte, njegove ćerke Ifize i supruge Storge, kao i mladog vojskovođe Hamora - Ifizinog verenika. Pored njih tu su i Jeftin polubrat, Zebul i personifikacija Anđela.

Urednica emisije Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара