Nova diskografija

Julijane Banze izvodi pesme sa orkestarskom pratnjom

Predstavljamo dela Jozefa Marksa, Valtera Branufelsa, Eriha Korngolda i Hansa Pficnera, objavljena na albumu pod nazivom „U ljubavnom zagrljaju”.

Kraj 19. i početak 20. veka predstavljao je «zlatno doba» pesama sa orkestarskom pratnjom - najpre su to bile orkestracije klavirskih lidova Huga Volfa i drugih autora, da bi ova forma svoj zenit dosegla u opusu Gustava Malera. Mađutim, pored Malera i Riharda Štrausa, čija se dela i danas redovno izvode, stvarala je čitava generacija talentovanih muzičara koji su znalački kombinovali veliki izvođački aparat i ljudski glas. Među njima su pozni romatničar Hans Pficner, zatim Erih Korngold i Maks Reger, ali i danas gotovo zaboravljeni autori poput Jozefa Marksa i Valtera Braunfelsa.

Na svom najnovijem albumu, objavljenom krajem prošle godine za izdavačku podružnicu Bavarskog radija - lejbl Be-Er Klasik - Julijane Banze se okrenula upravo ovim delima, objedinjujući neke od malo poznatih radova nemačkih i austrijskih autora sa početka 20. veka kojima je bila zajednička tema ljubavi. Na ostvarenju pod nazivom U ljubavnom zagrljaju, koji je ova nemačka sopranistkinja objavila zajedno sa Simfonijskim orkestrom Minhenskog radija pod upravom Sebastijana Vajglea, predstavljene su kompozicije iz cikusa Lidovi i pesme i Italijanska pesmarica Jozefa Marksa, Tri kineske pesme opus 19 Valtera Braunfelsa, Šest jednostavnih pesama Eriha Korngolda, kao i pojedinačne pesme Hansa Pficnera. Svim ovim delima zajedničke su zavodljive melodije i prijemčiva orkestarska pratnja, koje dodatno podvlači hipnotišući glas Julijane Banze.

Urednica emisije: Ivana Neimarevićbroj komentara 0 pošalji komentar