Imaginarna edicija

Fridrih Kitler: Optički mediji

U ciklusu IMAGINARNA EDICIJA, od ponedeljka 16. do petka 20. jula, možete pratiti delove predavanja što ih je Fridrih Kitler, o optičkim medijima, držao 1999. godine. S nemačkog prevela Aleksandra Kostić.

Fridrih Kitler (1943-2011), nemački istoričar i teoretičar medija, jedan je od najoriginalnijih savremenih nemačkih mislilaca, a ciklus njegovih predavanja o optičkim medijima iz 1999. godine, potom objedinjen u knjizi Optički mediji iz 2002. godine, naišao je na ogroman odjek.

Nadahnuće - pre svega metodološko - za svoja istraživanja pronalazi Kitler kod francuskih filozofa poststrukturalista, te on, u metodskom pogledu, sledi Fukoove genealogije, u sadržinskom smislu blizak je Bartovim idejama, dok osetljivost za paradoks pronalazi u delima Žila Deleza i Žaka Deride. Zbog toga su njegova predavanja živa i duhovita, prepuna naizgled sporednih detalja iz kojih se, međutim, plete pojmovna mreža koja nam, kroz istoriju optike, približava savremeni medijski, naročito filmski izraz. U prvim svojim predavanjima bavi se Kitler istorijom i upotrebom fenjera i laterne magice, pa tu pronalazimo upravo zapanjujuće informacije poput one da je upotreba fenjera u Francuskoj u 16. veku mogla da dovede do smrtne kazne, ali ne zbog opasnosti od požara, kako se može pomisliti, već zbog magijskih svojstava svetlosti: verovalo se, naime, da pljačkaši i ubice najpre svetlošću fenjera omađijaju svoje žrtve, a potom ih opljačkaju ili ubiju (ili i jedno i drugo). U osnovi Kitlerovih zabavnih epizoda krije se, međutim, nešto ozbiljnije: istorija i teorija svetla, svojevrsna revolucija svetla koja će dovesti do filma i savremenih medijskih tehnika.

Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се