Letnji festivali – Direktan prenos

Otvaranje Festivala PROMS 2018

Na programu su dela britanskih autora Ralfa Vona Vilijamsa (Prema predelu nepoznatom), Gustava Holsta (Planete) i Ana Meredit (Pet telegrama). Izvođači su: Nacionalni hor mladih Velike Britanije, Omladinski ansambl Bi-Bi-Si PROMS, Hor i Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija. Diriguje Sakari Oramo.

Na ovogodišnjem festivalu publika će moći da sluša čak devedeset koncerata različitog profila. Okosnicu ovogodišnjeg PROMS-a čine porudžbine inspirisane proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Među njima je delo Ana Meredit rađeno u koprodukciji sa timom digitalnih umetnika 59 Productions. Ovo savremeno ostvarenje se, prema rečima direktora festivala Dejvida Pikarda, dobro uklapa sa delima nastalima za vreme ili neposredno nakon završetka rata, tačnije kompozicijama Holsta i Vona Vilijamsa. Izvođenjema dvadeset novih kompozicija iz pera autorki, PROMS želi da podseti na još jedan važan jubilej, a to je 100 godina od kada su žene u Velikoj Britaniji dobile pravo glasa.

Delo Pet telegrama će biti izvedeno i u četvrtak 12. jula ispred zgrade Rojal Albert hola koja će biti oživljena specijalnim projekcijama, dok će na dan koncerta unutrašnjost dvorane rezonirati sa zvukom i svetlom ove jedinstvene kompozicije, koja se bavi vidovima komunikacije tokom Prvog svetskog rata.

Urednice prenosa Irina Maksimović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво