Letnji festivali – Direktan prenos

Festival u Eks an Provansu – Rihard Štraus: Arijadna na Naksosu

Štrausova Arijadna na Naksosu izvodi se u sklopu jubilarne 70. godišnjice ove značajne manifestacije, posvećne pre svega operskoj umetnosti, ali i odabranim kamernim i solističkim koncertima. Pariskim orkestrom i vokalnim ansamblom diriguje Mark Albreht , a glavne uloge tumače: Sabin Deviej kao Cerbineta, Lize Davidsen kao Arijadna, Erik Katler kao Bah, Rupert Čarlsvort kao Arlekin, Džonatan Abernati kao Skaramuš. Među učesnicima, u manjoj ulozi lakeja, nastupa i naš bas Sava Vemić.

Prenosićemo premijeru nove postavke rediteljke Keti Mičel, koja je ove godine rezidencijalni režiser festivala. Dve teme prožimaju ovogodišnji festival: to je tema ljubavi, kao i tema odnosa prema prošlosti u svim njenim formama - mitološkim, istorijskim, arheološkim. Takođe, kako to kaže generalni direktor festivala Bernar Fokruj, posebna karakteristika ovogodišnjeg izdanja festivala je snaga i raznovrnost ženskih likova koje će biti predstavljene - od arhetipa napuštene žene u Didoni i Eneju, preko izgubljenih žena kao što su Euridika i Lajla, do inkarnacije vernosti koju predstavljala Arijadna, odnosno oličenja slobodne ljubavi koju zastupa Cerbineta.

Arijadna i Cerbineta su glavne junakinje Arijadne na Naksosu - kompleksnog operskog ostvarenja Riharda Štrausa i Huga fon Hofmanstala koje se odvija po principu „opere u operi" spajajući sa jedne strane elemente opere serije sa farsičnim svetom komedije del arte.

U kući najbogatijeg čoveka u Beču teku pripreme za operu seriju mladog kompozitora, ali i za predstavu komedije del arte. Stiže obaveštenje da oba komada moraju da se završe do devet uveče jer tada kreće vatromet i večera, te će oni morati da nastupaju u isto vreme! Tako posle prologa, započinje prožimanje dve predstave: slobodoumna Cerbineta pokušava da ubedi tragičnu Arijadnu da za muškarcima ne treba patiti i da je jedini lek za slomljeno srce brzo pronalaženje novog muškarca. Između vernosti i metamorfoze, Štraus i Hofmanstal daju svoj omaž Molijeru i Mocartu.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво