Muzikferajn festival 2018

Dela Lenarda Bernstajna (Druga simfonija za klavir i orkestar - Doba anksioznosti) i Petra Čajkovskog (Četvrta simfonija u ef molu, opus 36). Filadelfijskim orkestrom diriguje Janik Neze-Segen. Solista je slavni francuski pijanista Žan-Iv Tibode. Snimak je sa koncerta održanog 1. juna u Velikoj dvorani bečkog Muzikferajna.

Večerašnjom emisijom započinjemo ciklus u kojem ćemo predstaviti reprezentativne snimke koncerata održanih u okviru ovogodišnje sezone Letnjih muzičkih festivala Evropskog radija. Svakog ponedeljka u julu mesecu slušaćete po jedan koncert iz prve festivalske nedelje.

Najveći svetski orkestri, dirigenti i festivali rado sarađuju sa Žan-Ivom Tibodeom, kojeg kritičari najčešće opisuju kao majstora boje, nijansi, muzičara prefinjenog izraza i pesničke duše. Ovaj renimorani umetnik je nastupao, između ostalih, sa Kraljevskim Konserthebau orkestrom, Čikaškim i Bostonskim simfonijskim orkestrom, Lajpciškim Gevandhaus orkestrom i Nacionalnim orkestrom Francuske. U njegovoj bogatoj umetničkoj biografiji, pored brojnih nagrada i priznanja, zabeleženi su i nastupi sa velikim imenima svetske muzičke scene poput soprana Rene Fleming, mecosoprana Ćećilije Bartoli i Angelike Kiršlager, violiste Jurija Bašmeta, violinista Džošue Bela i Julije Fišer, kao i gudačkog kvarteta Roseti.

Drugu simfoniju za klavir i orkestar - Doba anksioznosti, Bernstajn je komponovao 1948. i 1949. godine u Americi i Izraelu, a revidirao 1965. godine. Delo je inspirisano i nazvano po istoimenoj pesmi Vistana Hjua Odna, a posvećeno slavnom ruskom dirigentu Sergeju Kusevickom, koji je ovom simfonijom okončao svoj dvadesetpetogodišnji angažman na čelu Bostonskog simfonijskog orkestra.

Naslov Doba anksioznosti inspirisao je Bernstajna da delo ne komponuje u tradicionalanom obliku simfonije. Naime, umesto konvencionalne četvorostavačne forme, partituru je oblikovao za solo klavir i orkestar, a delo podelio na šest segmenata, prateći na taj način Odnov tekst.

Emisiju uređuje Irina Maksimović


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво