Svetske muzičke pozornice

Dela Johana Sebastijana Baha (Svita u De duru, broj 4), Arona Koplanda (Koncert za klarinet) i Antonjina Dvoržaka (Deveta simfonija u e molu, opus 95 – Iz novog sveta). Škotskim kamernim orkestrom diriguje Robin Tičati, koji je ovim koncertom svečano okončao angažman na mestu počasnog dirigenta ovog ansambla. Solista je klarinetista Maksimiliano Martin. Snimak je sa koncerta održanog 23. marta ove godine u Gradskoj dvorani u Glazgovu.

Maksimiliano Martin je studije pohađao na Konzervatorijumu u Barseloni i Kraljevskom koledžu u Londonu kao stipendista fondacije Viklins-Makeras. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju ona osvojena na takmičenjima u Londonu i Bristolu. Nastupao je sa vodećim svetskim orkestrima i dirigentima, a danas se nalazi na mestu prvog klarineta Škotskog kamernog orkestra. Kritičari kao izuzetne izdvajaju njegove nastupe na koncertima održanim u okviru Proms festivala, kao i u dvoranama među kojima se izdvajaju Vigmor Hol u Londonu, Kongresni centar u Vašingtonu, Mocartova dvorana u Seulu, kao i dvorane u Hamburgu i Barseloni.

Maksimiliano Martin je aktivan i kao predavač na Kraljevskom koledžu u Londonu, na Muzičkoj akademiji u Malmeu, kao i na Akademiji u Seulu. Iz njegove bogate biografije izdvajamo i da je jedan od umetničkih direktora Fesitvala kamerne muzike koji se svake godine održava u La Orotavi u Španiji, inače rodnom gradu ovog umetnika.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво