Letnji festivali

Direktan prenos otvaranja festivala Rajnvokal

U nedelju, 8. jula, sa početkom u 20 časova, iz Bazilike Svetog Kastora u Koblencu, prenosimo koncert tenora Julijana Pregardijena i Filharmonijskog orkestra Nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna pod upravom Mihaela Zanderlinga, kojim će biti otvoren ovogodišnji festival „Rajnvokal". Na programu će biti dela Johanesa Bramsa, Hektora Berlioza, Franca Šuberta i Franca Lista.

Kao jedna od najznačajnijih međunarodnih letnjih muzičkih manifestacija, festival Rajnvokal održava se od 2005. godine, u periodu od juna do avgusta, na glavnim istorijskim mestima koja se nalaze u dolini Srednje Rajne - od Bingena do Koblenca. Ovaj prostor - u kojem po legendi boravi i vila Lorelaj - sa slikovitim predelima na kojima je preko četrdeset srednjovekovnih dvoraca, tvrđava i vinskih sela, uvršćen je 2002. godine u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Ovogodišnji festival trajaće od 8. jula do 26. avgusta, a nastupiće brojni ansambli i izvođači, kao što su Duls memoar, La Rizonanca, Bugarski ansambl Angelite, kontratenor Rafaele Pe, Vokalni ansambl Zapadnonemačkog radija, sopran Kristijane Elce, i drugi.

Na koncertu kojim će festival biti otvoren, nastupiće nemački tenor Julijan Pregardijen, umetnik koji je krenuo stopama svog oca - uglednog tenora Kristofa Pregardijena. Kao pevač, Julijan je od 2007. godine počeo da nastupa kao operski solista - najpre u Princregen teatru u Minhenu, a potom i širom Evrope - na festivalu u Eks-an-Provansu, Operi u Monte Karlu, Teatru an der Vin u Beču, da bi od sezone 2009/10 bio angažovan u operi u Frankfurtu. Pored opere, Julijan Pregardijen je posvećen i izvođenju lida, ali i velikih vokalno-instrumentalnih dela.

On će uz Filharmonijski orkestar Nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna pod upravom Mihaela Zanderlinga, izvoditi poznate lidove Franca Šuberta, poput odlomaka iz ciklusa „Zimsko putovanje" i pesme „Vilinski kralj", ali i ariju iz opere „Alfonso i Estrela" ovog autora, zatim arije iz opere „Trojanci" Hektora Berlioza, „Tri pesme na stihove Šilerovog Viljema Tela" Franca Lista, kao i čuvenu „Lorelaj" ovog autora.

Prenos će realizovati urednice Jelena Damjanović i Ivana Neimarević.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво