Imaginarni pejzaži

Predstavićemo ostvarenja Mike Vainija koja je realizovao zajedno sa francuskim elektroakustičkim kompozitorom Frankom Vigurom. Njihov poslednji, a Vainijev posthumni album „Ignis” objavljen je pre tri dana, 29. juna, za kuću Cosmo Rhythmatic.

Na početku ćete čuti numere sa njihovog prethodnog ostvarenja Peau froide, léger soleil (Hladna koža, blago sunce) iz 2015. godine. Ove numere su bile rezultat trogodišnjeg radnog procesa u koji su Vainio i Vigru uplovili posle serije zajedničkih koncertnih nastupa. Oni spajaju svoja različita, a opet bliska umetnička zaleđa - tehno, indastrijal, nojz i zvučni eksperiment - u specifično saodnošenje između, kako oni sami kažu, minimalističke meditacije i maksimalističke kinetike. Vainijev sonični brutalizam se odlično uklapa sa Vigurovim pristupom elektronici u ključu francuske škole koja je okrenuta prostornosti zvuka i radikalnom zvučnom eksperimentu.

Na ostvarenju Ignis se nalaze numere na kojima je ovaj dvojac radio pre Vainijeve tragične i prerane smrti 2017. godine. Pošto je grupa Pan Sonik prestala sa radom 2009. godine, Vainio je svoje najradikalnije radove ostvario upravo sa Frankom Vigurom. Njihov proces je podrazumevao ozbiljnu i dugotrajnu pripremu, kako materijala za žive anstupe, tako i onog studijskog. Na ostvarenju Ignis za razliku od albuma Hladna koža, blago sunce ova dvojica umetnika stvaraju delikatne, rafinirane, ali opore ambijentalne strukture. U stvari, konceptualno, pokušavaju da osmisle zvuk „ambisa", brisanog prostora prostiranja zvuka u svoj njegovoj misteriji.

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво