Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Ljiljane Ćinkul na 18. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „Prostorni agens”, a potom tekst Ivana Milenkovića „U liftu sa Šeron Stoun”, napisan povodom knjige Milana Vlajčića „Zvezdana prašina”.

Selektor 18. Bijenala umetnosti u Pančevu, Andrej Mičev, odlučio se da svoj izbor utemelji na „de/kodiranju transgeneracijskog performansa, kako glasi i naslov njegove studije štampane u okviru publikacije koja prati izložbu. Primarni cilj bijenala, koji je pod nazivom „Prostorni agens" održan od 26. maja do 17. juna, bio je mapiranje različitih vrsta izvođenja i lociranja performansa kao umetničkog i istorijsko-vremenskog nasleđa, dok je fokus bio na telu i telesnosti, koji kroz performativni oblik umetničke prakse referišu na etičko delovanje, kritički diskurs, subverzivni oblik i pobunu protiv društvenih normi i njenih tabua, komentariše Ljiljana Ćinkul. Multimedijalne postavke u sedam prostora u gradu, sa oko trideset učesnika, uglavnom su bile posvećene performansu kao živom izvođenju ili kao materijalizovanom tragu akcije zabeleženom u nekom mediju (tekstu, fotografijama, video-radovima i tako dalje).

* * *

Novu knjigu Milana Vlajčića „Zvezdana prašina", koju je nedavno objavila izdavačka kuća Dereta iz Beograda, čine autorovi zapisi koje je objavljivao 2016. i 2017. godine na internet portalima. Po rečima Ivana Milenkovića, Vlajčić je pisac koji šeta, posmatra i piše o onome što vidi, poput Bodlera ili Valtera Benjamina. Hodajući gradom beza naročitog cilja, autor posmatra grad, ljude, pojave i nuspojave u njemu, a pišući o svom klonulom gradu, Vlajčić mu ne dozvoljava da klone sasvim. Odvode Vlajčića njegove šetnje i do najvećih filmskih festivala gde, po prirodi stvari, upoznaje i najveće zvezde, ali pažnju i energiju usredsređuje na ljude koji ga uistinu zanimaju. Osobenost Vlajčićevog pisanja upravo je u kombinaciji (prepoznatljive) strogosti, tanane, gospodstvene žovijalnosti i nenametljivog humora. Zbog toga epizode u kojima se pisac pojavljuje kao glavni junak svojih zapisa nikada ne prelaze granicu iza koje se nalaze neukus i nametljivi ego.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво