Operska sezona Euroradija 2017/18

Đakomo Pučini: Turandot

U večerašnjoj emisiji slušaćete snimak opere „Turandot” Đakoma Pučinija, koji je zabeležn na predstavi održanoj 12. jula 2017. godine u Kraljevskoj operi Kovent garden u Londonu. Glavne uloge tumače: Kristina Gerke kao Turandot, Aleksandrs Antonenko kao Kalaf, Hibla Gerzmava kao Liu, Juri Jurčuk kao Mandarin, In Sung Sim kao Timur, Robin Legejt kao car Altum, Pavel Petrov, Aled Hol, Mišel de Souza kao Ping, Pang i Pong. Horom i orkestrom Kraljevske opere Kovent garden diriguje Dan Etinger.

Turandot Đakoma Pučinija inspirisana je bajkovitim predloškom Karla Gocija. Orijentalni ambijent u Gocijevoj priči, libretisti Đuzepe Adami i Renato Simoni su shvatili kao izazov koji su rešili tako što su istočnjačkom Drugom dodali malo italijanskog štimunga i tako ga, kako su mislili, oživeli. Adami je radio na dijalozima, a Simoni se bavio versifikacijom teksta. Pučini je umro pre nego što je završio operu tako da je na premijeri Toskanini stao u trećem činu, objavivši „na ovom mestu je maestro preminuo". Ipak, Franko Alfano je dobio dozvolu da završi operu i u ovom obliku je poznata do danas. Turandot je inače premijerno izvedena u Teatru Skala u Milanu 25. aprila 1926. godine.

Pučini je stilski ostao veran devetnaestovekovnom nasleđu, ali je romantičarski predložak prožeo elementima savremene muzike među kojima su bitonalnost, maštovita upotreba celostepene, pentatonske i modalne harmonije. Rezultujuća sinteza uspostavlja novi nivo ekspresije koji više nije puko oslikavanje orijentalizma kao u operi Madam Baterflaj ili drugim delima baziranim na orijentalnim motivima, već je muzički opravdana upotreba neevropskih tonalnih sistema. Pučini je inače u operi koristio citate kineskih melodija koje je čuo uz pomoć muzičkih kutija i snimaka folklorne muzike koju mu je dostavio izdavač Rikordi.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво