Elektronski studio uživo

U emisiji ćete čuti živi nastup nemačkog umetnika Roberta Lipoka ostvaren na uređaju EMS Synthi 100. Lipok je ovog meseca rezidencijalni umetnik Elektronskog studija uz podršku Gete instituta iz Beograda (Goethe-Instititut).

Robert Lipok je rođen 1966. godine u Berlinu, gde već više od tri decenije posle završene umetničke akademije radi kao muzičar, producent, vizuelni umetnik, scenograf i autor instalacija. Član je uz Stefana Šnajdera i brata Ronalda Lipoka, uticajnog elektro-rok sastava To Rococo Rot koji je bio aktivan od 1995. do 2014. godine.

U emisiji ćemo, pored Lipokovog rada u Elektronskom studiju, čuti i kratki razogovor koji je sa njim vodila kompozitorka Svetlana Maraš.

EMS Synthi 100 je legendarni sintetizer zvuka koji se nalazi u Elektronskom studiju Radio Beograda od njegovog osnivanja, proisteklog iz zalaganja Vladana Radovanović i Pola Pinjona. Ovaj instrument, koji je jedan od tridest izgrađenih primeraka uopšte, od kojih je većina u nefunkcionalnom stanju, zaštitio je Muzej nauke i tehnike kao kulturno nasleđe. EMS Synthi 100 je jedinstven instrument te vrste - analogni sintetizer zvuka, dizajniran 70-ih godina prošlog veka. Kao jedan od najsloženijih, ali i najuspešnijih instrumenata svoje vrste, i dan danas privlači pažnju međunarodne muzičke zajednice i ujedno predstavlja retko nacionalno blago. Popravka instrumenta posle više od dve decenije nekorišćenja, u septembru 2017. godine, signal je novog početka Elektronskog studija i njegovog osavremenjivanja.

Urednica emisije Ksenija Stevanović




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво