Knjiga za slušanje

Tajib Salih: Sezona seobe na sever (7)

Posle blistave univerzitetske karijere u Londonu i niza bizarnih ljubavnih avantura, Sudanac se povlači u selo na obali Nila gde se, uprkos tome što je obišao ceo svet, priklanja tradicionalnim običajima ruralne Afrike. Tajanstva Orijenta, koja pobuđuju radoznalost i pažnju severnog (zapadnog) čoveka nisu ni manja ni veća od misterija i čari Severa s aspekta žitelja Juga i Istoka.

Tajib Salih (1929-2009) studirao je u Kartumu i Londonu. Dugo je radio kao direktor dramskog programa u arapskoj redakciji Bi-Bi-Sija, a potom u Parizu i Kataru kao ekspert Uneska. Prevodi njegovog prvog romana Sezona seobe na sever (1966) na mnoge jezike doneli su mu svetsku slavu, koju potkrepljuju nova i nova izdanja, kao što je ovo - treće izdanje na srpskom (prva dva su se pojavila 2000. i 2005. godine). U ediciji „Gral" objavljen je Salihov roman Zejnova svadba (2016), a napisao je i zbirku priča Palma u Vad Hamidu (1960) i romane Kućno svetlo (1971) i Marjud (1976), koji su zapravo dilogija pod zajedničkim naslovom Benderšah.

Sezonu seobe na sever mnogi kritičari ubrajaju u šest najboljih arapskih romana, a istaknuti pisci drže da je ova knjiga na modernu arapsku prozu uticala znatno više od drugih ostvarnja tog jezičkog područja. Zbog bajkovite intrigantnosti zapleta koji teče unazad, s pričom unutar priče, i erotskih motiva koji igraju ulogu detonatora glavnih zbivanja, za ovaj roman se kaže da je „obrnuta 1001 noć". Kritičari lista Gardijan svrstali su Sezonu seobe na sever u sto najboljih romana svih vremena.

Treće izdanje romana Tajiba Saliha Sezona seobe na sever, u prevodu s arapskog Srpka Leštarića, štampa izdavačka kuća Klio iz Beograda.
Čita Aleksandar Božović.
Urednici Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво