Gramofonija – Šostakovič: Klavirski kvintet opus 57

Reprodukujemo album sa snimkom izvođenja članova gudačkog kvarteta Betoven uz sudelovanje kompozitora. Ploču je objavila produkcijska kuća Apreljevski zavod 1955. godine.

Šostakovičeva karijera kamernog muzičara i danas pobuđuje veliko interesovanje diskofila s obzirom na to da je ovaj autor zajedno sa kvartetom Betoven bio veoma aktivan u snimateljskim studijima. Zahvaljujući velikoj popularnosti njegovih dela, snimci na kojima nastupa kao pijanista u kvintetu bili su objavljivani širom sveta, a najveću pažnju privlače upravo retka i manje poznata izdanja ovih čuvenih interpretacija. To je slučaj i sa jednim od prvih snimaka sa Šostakovičevim kvintetom u SSSR-u objavljenog na 33 obrtaja koji ćemo večeras emitovati, a koji je realizovan u dva navrata početkom i krajem marta 1955. godine. Značajno je istaći da je reč o snimku sa trake načinjenom u studiju, što nije bio slučaj sa ranijim izdanjima iz 1947. i 1940. godine zabeleženim na koncertnim nastupima. Inače, kompozicija je dobila Staljinovu nagradu godinu dana nakon premijere, te je veoma često bila na koncertnim repertoarima. Međutim, sve do sedamdesetih godina nije bilo puno drugih tumačenja, i snimci koje je načinio autor sa članovima Betoven kvarteta su objavljivani više desetina puta, kako samostalno, tako i u okviru kompilacija Šostakovičevih kamernih ostvarenja.

Gudački kvartet Betoven je imao zapaženu karijeru i bez pomoći čuvenog kompozitora. Naime, ovaj sastav je osnovan još 1923. od strane tadašnjih diplomaca Moskovskog konzervatorijuma čije su ime nosili do 1931. godine, kada ansambl menja naziv u Kvartet Betoven. Sa Šostakovičem otpočinju saradnju 1938. godine kao već afirmisan sastav u domovini, ali će im ova saradnja doneti svetsku slavu, budući da su premijerno izveli trinaest od ukupno petnaest kvarteta sovjetskog klasika, pored drugih dela koja su im posvećena. Njihova diskografija broji preko dve stotine različitih snimaka nastalih tokom gotovo pola veka karijere, a oni se i dalje objavljuju na analognim i digitalnim nosačima, sa čini se sve većim interesovanjem za ove značajne dokumente diskografske istorije.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво