Velika operska tura 2017/18 – Vinčenco Belini: Pirat

Iz Teatra Skala u Milanu direktno prenosimo premijeru nove postavke ove opere u režiji Emilija Saxija, koja je rađena u koprodukciji sa Teatrom Real iz Madrida i Operom San Franciska. Glavne uloge tumače Sonja Jončeva, Pjetro Preti, Nikola Alaimo, Rikardo Fasi i Marina de Lizo. Horom i orkestrom milanske Skale diriguje Rikardo Frica.

Pirat je druga Belinijeva opera napisana za potrebe profesionalne operske kuće i prva saradnja sa Romanijem. Belini je zbog toga šest meseci pisao partituru kako bi se na pravi način predstavio publici Skale. Na premijeri su pevali odlični pevači poput Đovanija Batiste Rubinija, Anrijet Merik-Laland i Antonija Tamburinija, a publika je operu doživela kao dolazak uzbudljivog novog kompozitora na opersku scenu.

Opera Pirat se ubrzo pokazala i kao veliki međunarodni uspeh za Belinija. Postavljena je naredne godine u Beču, a potom u Londonu i Parizu. Tokom XX veka ovo delo je obnovljeno u Rimu 1935. godine kako bi se obeležila stogodišnjica Belinijeve smrti, a posebno je poznata postavka iz 1958. godine u milanskoj Skali u kojoj su pevali Franko Koreli, Marija Kalas i Etore Bastijanini.

Radnja opere se dešava na Siciliji u XIII veku. Ernesto, vojvoda od Kaldore, vazal anžujske dinastije, primorao je Imođenu da se uda za njega protiv svoje volje. Ona je zaljubljena u Gvaltijera, bivšeg grofa od Montalta koji je odan rivalskoj dinastiji potekloj od kralja Manfreda. Gvaltijero, pošto je pobeđen i stavljen na listu izdajica, postao je vođa pirata, koje progoni Vojvoda od Kaldora.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво