Nova diskografija – Varijacioni ciklusi Mihaila Glinke

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album koji je prošle godine objavio izdavački ogranak Zapadnonemačkog radija, a na kojem pijanista Vladimir Stupel izvodi kompletne varijacione cikluse Mihaila Glinke.

Ovaj francuski pijanista za sobom već ima objavljena kompletna klavirska dela Arnolda Šenberga i Aleksandra Skrjabina, a na svom poslednjem albumu, okrenuo se delima „oca ruske muzike", Mihaila Glinke. Na albumu koji ćemo večeras predstaviti, nalazi se šest ciklusa varijacija koje je napisao Glinka, kao i dva dela inspirisana njegovim radovima. Prema rečima samog Stupela, kriterijum po kojem su odabirane kompozicije za ovaj album je bio dvostruk: sa jedne strane, ovaj album čine ciklusi varijacija, a sa druge, hronološki sled programa ne samo da prati evoluciju Glinkine kompozicione tehnike, već i način na koji su njegovi naslednici koristili ono što je on izumeo - „Glinkin tip varijacija" u kojima tema i /ili struktura nisu modifikovane, već se pratnja podvrgava obilju transformacija".

Mnogi kompozitori su ovaj tip varijacione tehnike dodatno usavršili i razvili poput Čajkovskog u Finalu Četvrte simfonije. Stoga se na ovom kompakt-disku nalaze i dva dela koja se naslanjaju na Glinkina ostvarenja - Parafraza na temu „Ševa" Milija Balakirjeva i Glinkina tema Anatolija Ljadova.

Svoje prve varijacije na temu Benedetta sia la madre, Glinka je napisao kada je imao 22 godine, i one već pokazuju izuzetan dijapazon pijanističkih tehnika koje je mladi autor poznavao, ali i njegovu sposobnost da temu sagleda iz tako puno različitih perspektiva. Tokom boravka u Italiji, nastale su varijacije na teme iz opera Donicetija, Belinija ili baleta Luiđija Karlinija, ali i nostalgične Varijacije na romansu „Slavuj" Aleksandra Aljabjeva, kao dirljivo sećanje na domovinu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво