Teorijski profili – Željko Senković

U ciklusu TEORIJSKI PROFILI od ponedeljka 25. juna, predstavljamo osiječkog filozofa Željka Senkovića tekstovima „Migracije: pitanje hospitaliteta i politike prijateljstva” i „Luterov uticaj: od spora s Erazmom Roterdamskim do Krleže”.

Migracije su, za Željka Senkovića, tek simptom i svojevrsna posledica dubljeg, potmulijeg kretanja savremenog doba, tek vrh ledenog brega čije se dve trećine nalaze izvan naših pogleda, u dubinama koje upravljaju procesima na površini. No, Senković pokazuje da ovde nije reč o racionalnom procesu u kojem najmoćniji akteri drže konce u svojim rukama i, prema sopstvenoj volji (kako bi voleli), upravljaju migratornim procesima, već je, kako pokazuje osiječki filozof, više reč o stihiji koju moćni činioci, doduše, pokreću, ali njome ne uspevaju i da ovladaju.

Drugi Senkovićev tekst kritici izlaže savremene crkvene prakse i pravi širok luk od Luterovih utemeljujućih reformatorskih spisa, preko lucidnih razmatranja Erazma Roterdamskog, do savremenog konteksta i briljantnih Krležinih obrušavanja na (katoličku) crkvu i njene, u civilizacijskom i društvenom smislu, duboko štetne gestove. Iako se Senković poziva na lokalni kontekst, njegova postavka ne gubi na opštosti, te se analiza crkvene, čak i religijske prakse u savremenom kontekstu, bez ikakvih zadrški može primeniti na bilo koji oblik institucionalizovanog monoteizma.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво