Muzika sveta

Album „Muzika kineskih budističkih hramova”

Predstavićemo album „Muzika kineskih budističkih hramova” pekinškog trija koji čine Bao Đian, Hu Đinbing i Gao Hung. Ovaj kompakt-disk objavila je britanska diskografska kuća ARK Mjuzik, 27. aprila prošle godine.

U drevnoj Kini svaki hram imao je svoj specifičan muzički stil, a na albumu Muzika kineskih budističkih hramova su četiri kontemplativne numere iz pekinškog hrama Dži Hua, izgrađenog tokom dinastije Ming 1443. godine. Njihov stil predstavlja kombinaciju dvorske, sakralne i narodne muzike, a izvodi se na instrumentima guan – duvački instrument sa dvostrukim jezičkom, šeng – preteča usne harmonike i pipa.

Kako se u istorijskim izvorima navodi, pipa je jedan od najstarijih instrumenata iz porodice četvorožičanih lauta, čije je poreklo staro više od 2000 godina. Od samog početka muziciranje na ovom instrumentu povezivalo je različite uticaje i stilove, dok najstariji kineski pisani izvori, koji potiču iz drugog veka pre nove ere, ističu da su u samom nazivu pipa učitana dva načina izvođenja, odnosno dva zvučna pokreta – uzlazni i silazni – koji se dobijaju prevlačenjem prstima preko žica. Muziciranje na pipi Kinezi su praktikovali kroz vekove – ono je pratilo sve važne trenutke u privatnom i javnom životu. U periodu vladavina dinastija Ming i Ćing na jugu i severu zemlje, u Vusi, Sudžou, Šangaju i Pekingu, osnovane su brojne škole pipe koje su razvijale sopstvene načine muziciranja.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи