Dijalozi

Ivan Janković i Ivan Milenković: Ekonomija i filozofija

U emisiji DIJALOZI možete slušati razgovor koji je sa Ivanom Jankovićem, profesorom ekonomije na Univerzitetu „Meri” u Severnoj Dakoti (SAD), o ekonomiji i filozofiji, vodio Ivan Milenković.

Živimo u doba kada je ekonomski govor sveprisutan, a ekonomski problemi zauzimaju jedno od najvažnijih mesta na savremenoj skali problema. Utoliko je razumljivo što su ekonomisti među najvećim zvezdama javnog prostora. Ipak, upravo se ekonomski govor, uprkos svoj silini prisutnosti, ne retko pokazuje kao ne mnogo zasnovaniji od govora koji počiva na gledanju u pasulj. Ivan Janković, filozof ekonomije, veruje da glavna struja ekonomske teorije danas napreduje stazama koje ne vode nikuda, pre svega zbog krajnje sumnjivih metodoloških izbora.

Takozvana pozitivistička ekonomska škola nastoji da svoju metodu izgradi po modelu prirodnih nauka koje, zbog čvrstine i nužnosti svojih pretpostavki, dopuštaju mogućnost predviđanja. S velikom se verovatnoćom, recimo, može tvrditi da će se telo koje padne s velike visine, i koje je određene (tačno utvrđene) konzistentnosti, upravo zahvaljujući dejstvu prirodnih zakona, oštetiti u vrlo proračunljivoj, odnosno predvidivoj meri. Ekonomski parametri su, međutim, neuporedivo bogatiji i složeniji od prirodnih zakona, te su i mogućnosti predviđanja ekonomskih kretanja jednako teška. Tu složenost, tvrdi Janković, nije moguće nadomestiti ni empirijskim istraživanjima koja nisu u stanju da prošire opseg našeg znanja proisteklog iz ekonomske logike (već ga samo, posle velikih i bespotrebnih napora, smatra naš sagovornik, potvrđuju). Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, plodnije zadržati se na proučavanju ekonomske logike i na pretpostavkama ekonomskog govora, nego se baviti ekonomskim predviđanjima i pokušajima da se od ekonomije napravi disciplina po ugledu na prirodne nauke. Model koji ekonomija treba da sledi, smatra profesor Janković, upravo je filozofija.

Urednik Ivan Milenković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво