Majstori baroka

U emisiji MAJSTORI BAROKA predstavićemo „Te Deum u čast pobeda Luja XV” Anrija Madena, u interpretaciji instrumentalnog ansambla Stradivaria iz Nanta koji predvodi Danijel Kilije i kamernog hora Le Cris de Paris kojim upravlja Žofrua Žurden. Solisti su: An Mague i Mičiko Takaši, soprani, Robert Gečel i Alban Difur, tenori i Alan Bie i Žofrua Bufjer, bas.

Rođen u Verdenu 1698. godine, Maden je muzičko i religijsko obrazovanje sticao pevajući u školskom horu gradske katedrale. Život je proveo radeći u različitim gradovima širom Francuske: krajem druge decenije 18. veka radio je kao sveštenik i profesor muzike u Mou, a potom kao horovođa u Turu i katedrali u Ruanu. Od 1738. godine postavljen je na mesto zamenika kapelmajstora u kraljevskoj kapeli, a nekoliko godina kasnije zamenio je Andrea Kampru na mestu horovođe.

U odnosu na funkcije koje je obavljao tokom života, Anri Maden je pre svega pisao crkvene kompozicije i to mise i motete, a ostao je upamćen kao jedan od najboljih kompozitora moteta svog doba.

Te Deum u čast pobeda Luja XV prvi put je izveden 1744. godine u Parizu povodom proslave osvajanja Frajburga, tokom rata za austrijsko nasleđe. Podeljen je u veliki broj stavova, napisanih za jedan ili dva glasa i hor, orkestar koji sadrži duvačke i gudačke instrumente, uz baso kontinuo i timpane.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво