Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ljiljane Ćinkul na izložbu Božidara Plazinića „Biblioteka Nojeva barka”, koja je otvorena u Prodajnoj galeriji Beograd, a potom osvrt Ivane Kronje na 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

Vizuelno kompleksni projekat Božidara Plazinića „Biblioteka Nojeva barka" baziran je na kulturi sećanja koja skenira jugoslovensko nasleđe i ratne događaje devedesetih. Koristeći papir i reciklirani otpad, autor inicira istraživanje na relaciji umetnost-ekologija-priroda ukazujući na ulogu umetnika i umetnosti u razvoju ekološke svesti. Kako nas obaveštava Ljiljana Ćinkul, u središtu Plazinićevog najnovijeg ciklusa je knjiga koja ime karakter otvorenog rada, a proces njenog višegodišnjeg nastajanja tangira korpus značenja stanja civilizacije. Umetničke knjige su deo savremene likovne produkcije, njima se posvećuje pažnja i na akademskim studijama, a jedan od uzora je i Anselm Kifer čije knjige, ogromnih dimenzija i upijajuće crne boje, svojom moćnom objektivnošću okupiraju prostor i energiju. Za Plazinića je knjiga medijum i taktilni objekat koji njegovim intervencijama - tekstovima, crtežima, aplikacijama, perforacijama knjige, bojama - postaje originalni rad, a u fizičkom stanju umetničke knjige sačuvano je i jezgro njenog duhovnog potencijala.

* * *

Na ovogodišnjem Beldoksu, koji je održan od 7. do 14. maja, prikazano je rekordnih 98 filmova u 11 bioskopskih dvorana. U program festivala bile su uključene i dragocene „Masterklas radionice" i predavanja istaknutih producenata i autora iz sveta dokumentarnog filma, među kojima su se našli reditelji Ejbel Ferara i Ulrih Zajdl, rediteljke Mila Turajlić i Rut Bekerman; direktorka Ha-Be-O kanala Hanka Kastelicova, predsednik i savetnik Evropske dokumentarne mreže, Pol Pauels i Ove Jensen, kao i drugi gosti. Glavne nagrade međunarodni žiriji je dodelio filmu Mladena Kovačevića Četiri godine u deset minuta u Srpskom takmičarskom programu, kao i filmu Gircana Kelteka Meteori u Međunarodnom takmičarskom programu. U ovom tekstu Ivana Kronja će se posebno osvrnuti i na filmove u kojima je prikazan odnos čoveka prema životnoj sredini, te na gostovanje kultnog američkog filmskog reditelja Ejbela Ferare, kao i na retrospektivu filmova austrijskog reditelja Urliha Zajdla.

Urednica emisije Tanja Mijović.





Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара