Muzika XX veka – Igor Stravinski: Žar ptica

Slušaćete integralno delo u interpretaciji Simfonijsog orkestra španske radio-televizije pod upravom Erika Nilsena. Reč je o snimku koncerta iz oktorba 2017. godine održanom u auditorijumu gradića San Lorenco de El Eskorijal.

Balet je komponovan 1909. godine a Stravinski ga je posvetio svom učitelju Nikolaju Rimskom-Korsakovu. Iste godine premijerno ga je sa velikim uspehom izvela trupa Sergeja Djagiljeva u Pariskoj operi. Istorijska vrednost ovog dela ne leži samo u činjenici da je to bio prvi kompozitorski veliki uspeh Stravinskog, već u tome što je označio početak saradnje sa Djagiljevim iz koje su potom proistekli Petruška i Posvećenje proleća. Stravinski je napisao Žar pticu sa samo 27 godina, a pre toga je objavio samo pet kraćih kompozicija. No, Djagiljevom je to bilo dovoljno da shvati da se radi o vanrednom talentu, te je baš od Stravinskog naručio prvu originalnu partituru za svoju baletsku trupu. Premijeri dela koje je publika dočekala sa velikim oduševljenjem prisustvovali su i Žan Kokto, Moris Ravel, Erik Sati, Manuel de Falja, Marsel Prust, Sara Bernard i Klod Debisi.

Balet Žar ptica zasnovan je na ruskim bajkama, a govori o careviću Ivanu, koji uz pomoć pera žar-ptice spasava voljenu princezu iz ropstva ozloglašenog čarobnjaka Kaščeja Besmrtnog. Teme ruskog muzičkog folklora prožimaju partituru u kojoj su prisutni i odjeci dela Skrjabina i Glazunova. Najveći uticaj ipak, potiče od Rimskog-Korsakova, i to njegovog načina orkestracije, koji Stravinski namerno nije prikrivao već posebno isticao.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи