Studije

Jovo Bakić: Desnica u Evropi – primeri Grčke i Austrije (5)

U sedmičnom ciklusu „Studije” od ponedeljka, 11. do petka, 15. juna, možete pratiti tekst sociologa Jova Bakića, „Desnica u Evropi – primeri Grčke i Austrije”.

Autor nastoji da utvrdi uslove javljanja, jačanja i održavanja stranaka ekstremne, odnosno radikalne desnice u Grčkoj i Austriji. Kada je reč o Grčkoj, velika privredna kriza je posebno pogodila grčku privredu i društvo počev od 2010. godine i iz temelja uzdrmala odranije truli sistem velike i duboko ukorenjene korupcije. To je otvorilo vrata krajnjoj desnici, koja se u teškim trenucima nacionalnog poniženja prouzrokovanim gubitkom suvereniteta u određivanju ekonomskih politika, predstavila „kao spasiac nacije i branilac nacionalne misije". „Zlatna zora", o kojoj Bakić piše, izrazito je nacionalistička stranka koja smatra da se „SAD, zajedno s lihvarima u Briselu, služe globalizacijom i kosmopolitizmom kako bi iskorenili grčku naciju. Autor smatra da se prostor za jačanje ovakvih stranaka povećava kao posledica gubitka iluzija kada je u pitanju postojeći politički sistem, nezadovoljstvo Evropskom unijom i naročito rasprostranjeno uverenje da se danas živi lošije nego u prošlosti".

U tekstu koji se odnosi na jačanje stranaka desne provenijencije u Austriji, Bakić pažnju posvećuje „Slobodarskoj partiji Austrije". Uz islam i useljavanje kao „glavnog ideološkog neprijatelja koji ugrožava nacionalnu kulturu, antiamerikanizam, evroskepticizam i antilevičarsko opredeljenje, takođe, predstavljaju idejnu tačku oslonca austrijskih slobodara".

Posebno su zanimljive Bakićeve analize društvene strukture članova i birača stranaka krajnje desnice u Grčkoj i Austriji.

Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво