Gramofonija – Rič protiv Rouča

Reprodukujemo album koji su realizovala dva džez kvinteta pod vođstvom bubnjara Maksa Rouča i Badija Riča. Ploča je originalno objavljena 1959. godine, a slušaćete izdanje produkcijske kuće AMIGA iz 1977. godine.

Iako je reč o reizdanju čuvenog albuma, kakvih je bilo mnogo, ova ploča privlači pažnju pre svega iz produkcionog i izdavačkog aspekta. Naime, album je nastao kao „borba bendova" dvojice veoma uticajnih bubnjara, a čitav projekat je zapravo trebalo da istakne mogućnosti stereo produkcije, budući da je svakom ansamblu dodeljen njegov kanal - kvintet Badija Riča je pozicioniran levo, a bend Maksa Rouča desno. S druge strane, među brojnim reizdanjima, ploča koja je objavljena u Istočnoj Nemačkoj privlači pažnju kao deo čuvene serije AMIGA-džez, sačinjene od nekoliko desetina čuvenih albuma, pretežno nastalih pedesetih godina u SAD. Kuriozitet je da u ovom nizu vinila nije bilo uobičajeno da se istakne naziv albuma, već su najčešće navedena samo imena izvođača.

Značajno je istaći da iako serija AMIGA-džez nije bila sačinjena od vinila visokog kvaliteta, potražnja za ovim reizdanjima se može porediti sa pojedinim originalnim pločama. Takođe, treba naglasiti da serija nije bila sačinjena samo od licencnih vinila, već su se povremeno u njoj nalazili i albumi lokalnih umetnika ovog žanra poput Rolfa Kuna, Uvea Kropinskog i drugih, koji su nedavno objavljeni i na digitalnim nosačima. Može se reći da je serija do danas stekla kultni status i zahvaljujući tadašnjoj političkoj situaciji, te kao svedočanstvo o značajnoj muzičkoj sceni koja se razvijala šezdesetih i sedamdesetih godina u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Autor emsije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво